Люди стануть «зарядниками» для смартфонів

Цілком можливо, що вже в найближчому майбутньому користувачам не доведеться хвилюватися, що їх смартфони розрядяться. Американські учені створили дешевий і ефективний наногенератор, який здатний перетворювати в енергію невеликі механічні рухи.

Пристрій створили вчені з Інституту технології Джорджії, одного з провідних дослідницьких університетів США. Треба відмітити, що можливості використання технології набагато ширші, ніж просто заряджання смартфонів. Надмірна енергія, вироблювана при ходьбі і диханні, теоретично може зарядити медичні имплантанти і іншу лікувальну електроніку, пише MIT Technology Review.

Шонг Лин Ванг, професор матеріалознавства в Інституті технології, працював над цим завданням декілька років. Його увагу привертали п’єзоелектричні матеріали, здатні генерувати електрику під впливом механічних сил. Він штучно конструював ці матеріали на нанорівні і досяг великого успіху.

Сконструйований Вангом наногенератор здатний конвертувати від десяти до п’ятнадцяти відсотків механічного руху в електрику. За словами ученого, в перспективі коефіцієнт корисної дії пристрою можна довести до сорока відсотків.

Генератор розміром з ніготь здатний робити до восьми миливатт електроенергії, цього вистачає для роботи кардіостимулятора. Генератор розміром п’ять на п’ять сантиметрів може забезпечити харчуванням 600 світлодіодів за раз або зарядити литий-ионний акумулятор смартфону.

Слід зазначити, що новий акумулятор дуже дешевий у виробництві, що дозволить технології стати по-справжньому масовою.

«Я уражений потужністю цього пристрою, — цитує видання Шашанка Прия, директора Центру енергоакумулюючих матеріалів і систем з Політехнічного інституту Вірджинії, — Інші «розумні матеріали» ніколи не могли зробити досить енергії для практичного застосування».

Поки невідомо, чи знайде ця технологія місце на ринку. «Необхідно продемонструвати, що винахід здатний генерувати енергію в реальному житті, а не тільки в лабораторних умовах», — вважає Янгу Ли, професор механічної інженерії в Університеті Вашингтону в Сієтлі. Шонг Лин Ванг заявив, що він вже веде переговори з виробниками смартфонів.

Comments are closed.