білоруська міліція шукає віртуальний танк, а Microsoft зламує себе

Білоруська міліція вимушена впровадитися у віртуальний світ. Оперативники розслідують перше в післявоєнній історії республіки викрадення танка. У одного з жителів Гомелської області зловмисники зламали аккаунт гри World of Tanks і викрали увесь його вміст — у тому числі і так званий «премиумний» танк, куплений за реальні гроші, — щось в районі півтора тисяч рублів.

Миритися з цим геймер не став, замість цього він, уперше у білоруській юридичній практиці, про крадіжку віртуального майна заявив в міліцію. А оскільки правоохоронні органи зобов’язані проводити перевірки по усіх отриманих заявах — їм довелося терміново вникати в тонкощі «Світу танків».

До роботи слідчі підійшли з усією відповідальністю. Перші висновки наслідки, озвучені пресі, радують не менше, ніж сама заява про викрадення. Начальник відділу по розкриттю злочинів у сфері високих технологій УВС Гомелського облвиконкому повідомив таке: «Проблема ускладнюється в тому, що в колишньому виді танка в ігровому просторі вже немає — зловмисник розпродав його по частинах іншим користувачам».

Мабуть, застосували стандартне формулювання із справи про викрадення — коли машину крадуть «на запчастини». З танком в World of Tanks таке зробити неможливо — по-перше, віртуальну машину неможливо розібрати. По-друге, ігрові предмети не можна продавати іншим користувачам — економіка гри цього не передбачає. У будь-якому випадку, якщо винуватця все ж знайдуть, тепер йому може загрожувати цілком реальна кримінальна стаття — «Крадіжка». Можливо, навіть «із зломом».

Незважаючи на безглуздість ситуації, це може стати серйозним прецедентом. World of Tanks є однією з популярних розрахованих на багато користувачів ігор — по всьому світу в неї грає близько 40 мільйонів користувачів. І крадіжка аккаунтів, з подальшим їх перепродажем — цілком звичайна і дуже вигідна справа, у боротьбі з яким адміністрація гри доки не досягає успіху.

Якщо, втративши віру в розробників, користувачі, за прикладом гомелського гравця, почнуть заявляти про крадіжки в органи — розрахований на багато користувачів танковий шутер, мабуть, чекає хвиля репресій.

Треба відмітити, що це вже другий подібний випадок на пострадянському просторі. У вересні цього року в поліцію звернувся житель Мурманська, який заявив про крадіжку свого орка, — персонажа розрахованої на багато користувачів ролевої гри Lineage, в «прокачування» якого геймер вклав більше 5 тисяч рублів. Викрадача знайшли і притягнули до кримінальної відповідальності, а орка — благополучно повернули.

***

Microsoft зламав сам себе. Менше місяця пройшло з моменту виходу на ринок нової Windows 8, а хакери вже знайшли спосіб її вкрасти і, що більше важливо, легалізувати — тобто, отримати абсолютно безкоштовну робочу версію системи, що оновлюється.

Винна у всьому програма Windows Media Center, яку можна безкоштовно викачати з офіційного сайту Microsoft. Виявилось, що вона працює як «крек» — генерує унікальний пароль, який активує не лише саме застосування, але і усю операционку.

Таким чином, можна просто викачати піратську копію Windows 8, потім треба зареєструвати її в Key Management System, або KMS — це хитрий механізм Microsoft, покликаний, власне, уберегти систему від злому. Тепер система не отримує фіксований пароль на заводі — унікальний шифр генерує саме KMS. Але спершу надає можливість користуватися системою безкоштовно впродовж 180 днів. Далі викачуємо з офіційного сайту Microsoft програму Windows Media Center, активуємо її ж паролем — і вуаля, Windows 8 зламаний. За фактом такої «діри» у безпеці Microsoft коментарів доки не дав. Лазівка все ще працює. А Windows Media Center поширюється безкоштовно до кінця січня наступного року.

Comments are closed.