Apple звільнила головного по операційних системах


Компанія Apple звільнила двох високопоставлених співробітників. З компанії підуть старший віце-президент Скотт Форстолл, що керував розробкою операційної системи для iPhone і iPad, і віце-президент Джон Броуетт, відповідальний за роздрібну торгівлю.

У Apple Форстолл прийшов в 1997 році, коли компанія купила NeXT. Він брав участь в розробці операційної системи Mac OS X для ПК, а з 2006 займався створенням додатків для мобільної платформи iOS. Минулого року агентство Bloomberg повідомляло, що Форстолл не ладнає з іншими топ-менеджерами Apple. Приміром, стверджувалося, що він уникає зустрічей з головним дизайнером Джонатаном Айвом, якщо поруч немає гендиректора компанії Тіма Кука.

Вирішальну роль у відставці Форстолла, ймовірно, зіграли все ж не стосунки з колегами, а інцидент, пов’язаний з поганою роботою навігаційного сервісу «Карти» в iOS 6. В ході вересневої презентації програми Форстолл не говорив про які-небудь обмеження, тоді як користувачі знайшли в «Картах» безліч технічних помилок і фактичних неточностей. Приміром, Тверська вулиця в Москві на картах Apple була названа по-старинке «вулицею Горького».

Як пише The New York Times з посиланням на власні джерела, Форстолл відмовився просити публічні вибачення за «Карти», назвавши проблеми перебільшеними. В результаті за «картографічний» скандал довелося вибачатися Тіму Куку.

Причини відходу Форстолла і Броуетта, який працював в Apple з квітня, не уточнюються. У прес-релізі перестановки в керівництві компанії пояснюються прагненням забезпечити «ще тіснішу співпрацю» між різними підрозділами. За відомостями NYT, Форстолл і Броуетт були саме звільнені. Форстолл остаточно піде з Apple наступного року, а доки залишиться в ній в статусі радника. Його обов’язки будуть розділені між декількома керівниками компанії.

Зокрема, відповідальність за інтерфейс iOS 6 ляже на Джоні Айва, який займається дизайном промислових продуктів Apple. Відомо, що Форстолл, як і Джобс, був прибічником значків і елементів інтерфейсу, що імітують об’єкти і текстури з реального життя(наприклад, шкіру в Calendar або дерево в iBooks). Айв і багато інших співробітників вважали такий дизайн старомодним. Ймовірно, з часом зовнішній вигляд iOS зазнає серйозні зміни. Що стосується Броуетта, то доки йому не буде знайдена заміна, відділ по роздрібних продажах звітуватиме особисто перед Тімом Куком.

Comments are closed.