Ашманов і партнери

Я, звичайно, даремно розмовляю з цією конструкцією, як з малим дитем. Це робот телеприсутності — для видаленої участі в конференціях, перевірки роботи співробітників і навіть відвідування музеїв. Управляє ним цілком доросла людина — Арсеній Вейцкин, керівник інкубатором искусственого інтелекту і робототехники, гроші в який, якраз і вкладає Ігор Ашманов. Нас, звичайно, цікавив навіть не цей конкретно робот, хоча і він досить примітний, а то, що, як мінімум, два видатні діячі російської IT- сцени — Ігор Ашманов і гендиректор Mail.ru Дмитро Гришин — зайнялися саме цим напрямом.

Тепер — до подій тижня. Трохи не головне з них — вирішив піти на спокій глава Intel, що пропрацював в компанії 40 років. Гендиректором він був останні вісім років, процесори Pentium, запущені в далекому в 1993 році, розроблялися його підрозділом.

Глава Intel покидає компанію. Про це стало відомо з прес-релізу, який з’явився на сайті найбільшого виробника комп’ютерних чіпів. З тексту виходить, що Пол Отеллини прийняв рішення про відставку сам. У документі підкреслюється, що Отеллини був украй ефективним керівником: за сім років, що він очолював корпорацію, операційний прибуток і річний виторг Intel значно збільшилися, компанія виплатила 23,5 мільярда доларів дивідендів.

Втім, не усі показники Intel останніми роками вселяли оптимізм. Хоча компанія залишається безперечним лідером у своєму сегменті, минулого року Intel контролювала 80 відсотків ринку комп’ютерних чіпів, за роки керівництва Отеллини її ринкова капіталізація впала на 37 відсотків. Навряд чи можна це поставити за провину одному CEO — в той же період знижувалася вартість усіх виробників чіпів. Але якщо звідний індекс напівпровідників Філадельфійської біржі впав всього на 15 відсотків, то вартість акцій Intel — на цілих 22.

Проте головне, що не вдалося Отеллини — це розпізнати основний тренд кінця минулого десятиліття, швидке зростання популярності смартфонів і планшетів. На тлі невдач Intel, чиїм головним продуктом досі є процесори для традиційних комп’ютерів, вражаючими виглядають показники ARM Holdings — найбільшого виробника чіпів для мобільних пристроїв. Компанія фактично неподільно володарює на ринку смартфонів і планшетів : близько 95 відсотків чіпів в цьому сегменті побудовані на ARM- архітектурі.

Як би то не було, рішення Отеллини, виявилося для акціонерів несподіванкою. Представник Intel Чак Маллой повідомив, що правління компанії було здивоване і намагалося переконати Отеллини залишитися. Тепер головний предмет спекуляцій в технологічних виданнях — можливі претенденти на пост глави корпорації, який стане вакантним в травні 2013 року. Саме тоді Отеллини офіційно складе з себе повноваження.

Останнім часом у технологічному світі все частіше говорять про те, що головна небезпека для Intel — навіть не стільки відсутність компанії в сегменті мобільних пристроїв, скільки реальна можливість втратити ринок легенів лептопов — нетбуков і ультрабуков. Останні два роки ходять настирливі чутки, що від чіпів Intel подумує відмовитися Apple. Це обернеться для компанії повним крахом.

Intel знаменита тим, що упродовж 45-річної історії компанією управляли тільки п’ять керівників, при цьому усі вони були вихідцями з самої корпорації. Але аналітики не виключають, що цього разу Intel може уперше запросити управлінця ззовні — того, хто міг би ефективно перебудувати діяльність виробника чіпів в нових ринкових умовах і зміцнити його позиції.

І ще одна знакова подія тижня, фактично, вести з того світу. Подала голос мобільна операционка MeeGo, якою усі оплакували півтора роки тому, а відтоді і не поминали.

Фінни хочуть повернутися на ринок мобільних операційних систем. Знехтувана в Nokia MeeGo, представлена на єдиному у світі апараті, — Nokia N9, була практично «ексгумована» компанією Jolla. Цю невелику фірму організували, власне, розробники MeeGo, Nokia, що покинули, і в середу вони представили свою нову систему і виклали у вільний доступ увесь інструментарій для розробників. Операционка абсолютно безкоштовна, і називається Sailfish — в перекладі на російський «Риба-вітрильник». Назва явно з натяком: по-перше, це найшвидша риба у світі. По-друге, риби цього сімейства дуже агресивні і здатні потопити навіть досить великі судна, якими в Jolla, очевидно, вважають iOS, Android і Windows Phone.

Як заявляють самі розробники, вони створили найбільш досконалий призначений для користувача інтерфейс з усіх існуючих. Основну ставку зробили на багатозадачність і управління фоновими застосуваннями з мінімальним доглядом від стартового екрану. При цьому, як і в MeeGo, використовується маса дуже незвичайних жестів, до яких користувачеві звичайного смартфону доведеться звикати, наприклад, до тривалих торкань і викликів різних меню і додатків з різних кутів екрану. Так, щоб повернутися з відкритої програми на робочий стіл, просто натиснути одну кнопку не вийде. Власне, на лицьовій панелі представленого демо-аппарата взагалі немає ніяких кнопок. Доведеться «витягати» стартову панель від краю дисплея. Втім, розробники стверджують, що це швидше і «органічніше». В цілому, інтерфейс схожий на усіх помалу: від Android — стартовий екран з виджетами, від Symbian — планка доступу до телефону, камери, пошти і браузеру, від MeeGo — меню додатків з круглими значками на чорному фоні.

Але найвитонченіший хід розробників торкається додатків. Пам’ятаючи проблеми з предком, MeeGo, що страждав серйозним дефіцитом якісних програм, творці Sailfish зробили так, що на новій операционке запускаються додатки від Android. Не все, але, як запевняють, багато. Правда, при цьому не уточнюють, чи дозволив таке паразитування Google — доступу до магазину Google Play доки, мабуть, немає. А ось з виробниками «заліза» в Jolla вже домовилися: перші смартфони на Sailfish будуватимуться на чіпсетах компанії Ericsson. Як обіцяють, серійні апарати з’являться вже навесні 2013 року.

Цікаво, що апаратів-то вже немає, тобто ще немає, а ринок фінни вже вибрали. Вгадайте який? Китай. А тепер — термінове повідомлення, налітай, поки не закрили!

Microsoft зламав сам себе. Менше місяця пройшло з моменту виходу на ринок нової Windows 8, а хакери вже знайшли спосіб її вкрасти і, що більше важливо, легалізувати — тобто, отримати абсолютно безкоштовну робочу версію системи, що оновлюється.

Винна у всьому програма Windows Media Center, яку можна безкоштовно викачати з офіційного сайту Microsoft. Виявилось, що вона працює як «крек» — генерує унікальний пароль, який активує не лише саме застосування, але і усю операционку.

Таким чином, можна просто викачати піратську копію Windows 8, потім треба зареєструвати її в Key Management System, або KMS — це хитрий механізм Microsoft, покликаний, власне, уберегти систему від злому. Тепер система не отримує фіксований пароль на заводі — унікальний шифр генерує саме KMS. Але спершу надає можливість користуватися системою безкоштовно впродовж 180 днів. Далі викачуємо з офіційного сайту Microsoft програму Windows Media Center, активуємо її ж паролем — і вуаля, Windows 8 зламаний. За фактом такої «діри» у безпеці Microsoft коментарів доки не дав. Лазівка все ще працює. А Windows Media Center поширюється безкоштовно до кінця січня наступного року.

Взагалі, в Інтернеті щось забагато скарг на процес активації Windows 8. Злі язики навіть говорять, що ця одна з причин того, що главу розробки, Стівена Синофски звільнили з Microsoft в такому терміновому порядку.

Тепер дивна історія про Apple. Як з’ясувалося цього тижня, в Купертино навіщось купили той, що провалився стартап Color. Півтора роки тому це була чергова варіація на тему Instagram, тільки ось соціальна частина була динамічна — ваші фоточки могли бачити ті, хто знаходиться поблизу. Стартап отримав 41 мільйон доларів інвестицій — усі просто очманіли тоді, і цифра 41 декілька місяців була символом безглуздої витрати грошей і того, що в Інтернеті надувається черговий пухир. Потім все благополучно розорилися, і дізналися ми про те, що залишки Color підібрав Apple із-за розбрату засновників, один з яких найнявся в Apple, а другого з собою не узяв.

Apple дійсно купив соціальну мережу Color, що провалилася. Чутки про це вже деякий час бродять по мережі, і ось — перше підтвердження. І дуже незвичайне. Воно з’явилося в ході судових тяжб між керівниками Color. Один із засновників компанії звинуватив її нинішнього директора в краху підприємства. При цьому він заявив, що соцсеть провалилася, усі її активи перейшли Apple, а він, співавтор проекту, про це проінформований не був, тому, замість того, щоб продовжити роботу в компанії, пішов звідти, забравши відступні. Сума угоди з Apple, за різними оцінками, складає від двох до семи мільйонів доларів. Відмітимо, що на початку 2011 року, на хвилі захоплення фотосервісами, Color вважався перспективним стартапом. Тоді інвестори вклали в нього спільним рахунком більше 41 мільйона доларів — для нікому невідомого проекту ця сума здавалася просто божевільною. Ідея Color була досить цікавою. По суті, це звичайна соціальна мережа, створена для обміну фотографіями і відео. Тільки коло спілкування визначається не друзями-передплатниками, а географічним положенням. Фотографія, яку людина розміщує в Color, стає доступна усім користувачам додатка в межах ста метрів, незалежно від того, знайомі вони з фотографом або ні. Спочатку, як тільки додаток став доступний для Android і iOS, його викачали більше мільйона чоловік. Проте, через усього півроку, число користувачів Color ледве досягало ста тисяч. Зрозуміло, що при такій щільності населення ділитися фотографіями було просто ні з ким. Що має намір робити з купівлею Apple — доки невідомо. На сайті Color висить оголошення, що сервіс припиняє своє існування з 31 грудня поточного року.

Але найдивовижніша історія тижня — це прихід на наш ринок дивовижної залізяки. Телефон з насадкою — зустрічаємо Asus Padfone.

Цей дивовижний загалом і в цілому апарат — спроба найнаполегливішого відносно усієї концепції трансформерів виробника перенести тепер цю саму концепцію і на ринок телефонів. Це — самий грошовий ринок, але, одночасно з цим і самий конкурентний. Тому Asus, у якого в планшетах все виходить, не лише виступив креативно, але і підстрахувався. Саме такий підхід описав в інтерв’ю нашій програмі гендиректор компанії Джері Шен.

«У третьому кварталі ми були по продажах в топ-3 серед Android- виробників планшетів. Якщо узяти ринок в цілому, тобто разом з Apple, то ми в топ-4. Я думаю, наступного року ми станемо номером один в Android- планшетах і увійдемо до топа по планшетах на Windows. Padfone — це смартфон, цей бізнес ми тільки починаємо, але це і планшет — тут ми сильні. Наступного року ми можемо стати другими після Apple», — відмітив він.

Звичайно, основне зростання продажів забезпечене Google, тобто — відносно дешевою і при цьому потужною моделлю Nexus 7. Симбіоз телефону і «чохла» з непоганим екраном і батареєю усередині навряд чи стане всесвітнім хітом, але завалювати Padfone ринок Asus і не збирається.

«Padfone 2 для нас — це символ того, що ми ще і лідер в інноваціях, тому в течії двох років ми швидше спостерігатимемо, як ця концепція приживається на ринку, чим працювати на увеличиние її продажів. Padfone 2, може, і невелика ставка, але для нас цей початок. Ми сподіваємося продати близько мільйона штук за рік», — розповів Джері Шен.

Що ж пропонується користувачеві? Дуже швидкий телефон з останнім процесором Qualcomm, причому з планшетною, потужною батареєю(2140 міліампер/годинника), 64 гігабайтами вбудованої пам’яті, а також чи не першим на ринку дисплеєм по технології IGZO — індій-галій-цинк-оксид. Той самий шарповский екран, який так чекали в нових гаджетах Apple. Річ у тому, що технологія IGZO дозволяє робити або дисплеї дуже великого дозволу, або дуже швидкі. Дозвіл, в даному випадку — 1280 на 720, причому і у телефону, і у десятидюймового чохла-планшета — для безшовного перемикання. Коштує усе це задоволення недешево — 35 тисяч рублів. За ці гроші можна купити дуже хороший телефон і непоганий планшет, нехай навіть і не десятидюймовий, але гендиректор Asus, вважає, що у варіанту «два в одному» є свої переваги.

«Ця концепція хороша для використання і в домашніх умовах, і коли ви знаходитеся зовні удома. Тобто, удома це дозволяє вам користуватися великим екраном і для читання, і для браузинга, а виходячи, ви берете з собою тільки телефон. При цьому користувача Padfone 2 може притягнути ось що — одна симкарта і одне сховище даних, але два варіанти використання», — пояснив він.

Треба відмітити, що Asus ретельно попрацював над деталями проекту. Трансформер легший, ніж, наприклад, iPad, працює дуже швидко і гладко — можливо, завдяки ще і новітній версії Android Jelly Bean. Крім того, деякі застосування — запущений відеоплеєр або голосовий дзвінок — бесболезненно переносять складання-розбирання конструкції, чого не скажеш про інші сценарії. Запущений додаток YouTube, наприклад, стабільно падає при переході на великий екран. Ще одна деталь: гніздо і у телефону, і у планшетної насадки незвичне — фактично, це об’єднаний microUSB і HDMI, так що звичайним microUSB кабелем заряджати пристрої можливо, але штекер бовтатиметься в гнізді. Створюється повне відчуття, що він просто не підходить. Як би то не було, гендиректор Asus вважає, що саме за такими Lego- пристроями — майбутнє.

«У нас є трансформери-ноутбуки, трансформери-планшети, тепер з’явився і трансформер-телефон. У найближчі п’ять років такий підхід стане загальноприйнятим, а в недалекому майбутньому усі три гілки, так або інакше зійдуться в одному гаджеті», — упевнений Джері Шен.

Тепер — трохи напівфантастичної дичини. Білорус написав заяву в міліцію, з приводу того, що у нього викрали танк в грі World Of Tanks. Головне, що «заяву», пробачте, прийняли. Але у відповідь прислали відписку, що краденного танка вже немає, розпродали по частинах. Хоч це в грі і неможливо. Але увесь цей тільки початок — цього року мурманська міліція вже працювала у схожій справі. Співробітники правопорядку знайшли і повернули вкраденого накачаного орка в грі Lineage. Загалом, пекло «Щасливого фермера» зі свинею 19 рівня — усе це вже вийшло в реальний світ.

На прощання — дивна історія. Норвезька Opera встала не з тієї ноги і чогось вирішила, що Росія — відмінний ринок для платної моделі поширення музики.

Opera Software запускає музичний сервіс в Росії. Проект працюватиме по підписці: приблизно за 150 рублів в місяць користувачі отримають можливість викачувати і прослуховувати необмежену кількість музики з бібліотеки треків Opera.

Кількість доступних композицій сьогодні перевищує 2 мільйони. Функція завантаження треків буде доступна усім юзерам, окрім власників iPhone із-за специфічних обмежень iOS. Володарі гаджетів Apple зможуть прослуховувати композиції в режимі стриминга.

Нині Opera веде переговори з російськими мобільними операторами про інтеграцію свого нового проекту в їх тарифні плани. У компанії вважають, що таке співпраця буде вигідна операторам, оскільки музичний сервіс притягне молодіжну аудиторію.

«Ми сервіс більше позиціонуємо як завантажувальний. Ми вважаємо, що це досить цікава, приваблива модель, тому що все, що зараз на слуху, — це стримингові сервіси. Буде місячний платіж залежно від того, у якого оператора абонент підписується. Модель All You Can Eat — тобто все, що він зможе викачати собі на девайс, він зможе узяти з нашого порталу. На сьогодні сервіс знаходиться в дослідно-комерційній експлуатації, в принципі, він вже доступний для користувачів наших. Досить відвідати мобільний сайт, здійснити підписку на послугу і гойдати музику», — роз’яснює директор по розвитку бізнесу Opera Software в Росії і СНД Артем Зінов’єв.

Новий сервіс розроблений спеціально під мобільний браузер Opera Mini, але працює і в інших оглядачах. У компанії відмічають, що проект вирішили в першу чергу випробувати саме в Росії, оскільки це один з ключових ринків для Opera Software.

Opera Mini — дійсно найпопулярніший мобільний оглядач на вітчизняному ринку. За даними StatCounter, за жовтень браузером користувалися 52,5% володарів мобільних пристроїв. Конкуренти значно відстають: на долю браузеру для Android- пристроїв припало майже 19%, а Safari для iPhone — близько 14%.

Музичні сервіси з легальним контентом давно поширені в західному сегменті мережі. Найвідоміший інтернет-магазин — iTunes Store. Ним користується близько 400 мільйонів активних юзерів.

У IT- пресі ходили чутки, що Apple має намір прийти зі своїм сервісом в Росію вже в жовтні, проте цього не сталося. Крім того, великою популярністю в США і Європі користується сервіс Spotify — через нього можна тільки прослуховувати музику в режимі стриминга, можливість скачування при цьому відсутня. Місячна підписка коштує 10 євро, але, як і iTunes Store, Spotify в Росії недоступний.

Росіяни мають доступ до безкоштовного музичного сервісу потокового відтворення Nokia Music. Втім, йдеться тільки про власників смартфонів з лінійки Lumia.

Вітчизняним користувачам схожий продукт пропонує Яндекс: музична бібліотека Яндекс.Музики налічує 4,5 мільйона треків. Поки що сервіс доступний тільки власникам iPhone — пряма підписка через сайт коштує 199 рублів. Окрім цього існує десктопная версія Яндекс.Музики, їй можна користуватися абсолютно безкоштовно. Android- додаток в Яндексе обіцяють випустити до кінця року.

Експерти ринку налаштовані не занадто оптимістично. Не секрет, що росіяни не звикли викачувати музику за гроші. Так, через неможливість конкурувати з піратами і високого рівня відрахувань правовласникам, навесні закрився розважальний сервіс Fidel.ru, а через пару місяців — проект Yota.Музика. Від Яндекса звітів про прибутки поки що не поступало.

Незважаючи на це в Opera Software упевнені, що проект чекає успіх:

«Якщо порівняно з тими сервісами, які закривалися, то це, в першу чергу, ті сервіси, що були орієнтовані на користувачів ПК. Там все-таки простіше викачати нелегальний контент. Якщо ми говоримо саме про мобільну аудиторію, знову ж таки підкреслю, що наш сервіс орієнтований на користувачів мобільного Інтернету в першу чергу саме по закачуванню треків. Я не сказав би, що це сильно поширений варіант по тому, як можна собі дістати музику на мобільний», — відмічає директор по розвитку бізнесу Opera Software в Росії і СНД Артем Зінов’єв.

Comments are closed.