Вітрини для «роботів». Де шукати Android- додатка

У жовтні Google Play уперше порівнявся по числу програм з App Store. Компанія Google оголосила, що її в онлайн-магазині тепер є присутніми понад 700 тисяч додатків, а кількість загальних завантажень перевалила за 25 мільярдів. Проте, із-за «складу», що розрісся, і обмежених пошукових можливостей в Google Play часто буває важко знайти відповідну саме вам програму.
Спершу треба попередити, що викачувати і встановлювати програми — навіть безкоштовні — можна з маси інших місць, відмінних від Google Play, проте робити це слід з обережністю. Справою в тому, що в сумнівних «торгових точках» часто розміщуються додатки, які крадуть дані, відстежують пристрій по GPS, нав’язують рекламу або в таємниці від користувача намагаються додзвонитися на платні номери. При цьому програма може бути замаскована під офіційну.

З іншого боку, в Google Play немає суворого контролю над допуском програм, як в App Store, тому від шкідливих застосувань страждає і сам репозиторій Google. Саме з цієї причини в середині 2011 року пошукова система ввела автоматичну перевірку додатків на віруси в онлайн-магазині, який тоді ще називався Android Market.

Система Bouncer(«Вибивала»), проте, із завданням впоралася не занадто успішно: влітку 2012-го експерти попередили про пандемію шкідливих застосувань, яка уразить Android- пристрою до кінця року. За прогнозом компанії Trend Micro, до третього кварталу для цієї «операционки» буде створено 38 тисяч шкідливих програм, а до кінця — майже 130 тисяч. А Lookout підрахувала, що за 2011 рік у Android- користувачів був викрадений мільйон доларів.

Незважаючи на це, гойдати програми з інших місць можна, якщо ви довіряєте їм і розробникові. Щоб дозволити установку Android- додатків з інших онлайн-магазинів, вимагається зайти в «Налаштування» — «Безпека» і поставити галку навпроти пункту «Невідомі джерела».

До одного з таких місць слід в першу чергу віднести Amazon Appstore, другий за популярністю магазин для Android. Головні його особливості — «додаток дня», який можна встановити безкоштовно, і жорсткий процес відбору, що гарантує наявність високоякісних програм. На сайті Amazon можна подивитися список бестселерів і новинок, а також узяти платне застосування на «тест-драйв».

Appstore був запущений у березні 2011-го року і до цього працював тільки в США. З вересня минулого року він став доступний користувачам з Європи, Індії, Австралії, а також з Росії. Щоб увійти до магазину, треба зареєструвати аккаунт в системі Amazon і встановити мобільний клієнт, зайшовши за адресою amazon.com/app — email з браузеру Android- пристрою. Також вимагається мати кредитну карту.

На початку жовтня про плани відкрити свою альтернативу Google Play оголосила російська пошукова система «Яндекс». Компанія обіцяє, що до моменту запуску в Yandex.Store буде розміщене близько 38 тисяч програм, а розплачуватися за них можна буде не лише кредиткою, але і з рахунку мобільного телефону або електронними грошима.

Yandex.Store ще не запущений, так що доки можна скористатися «Яндекс.Пошуком» мобільних застосувань з аскетичним інтерфейсом. Він шукає платні/безкоштовні програми для iPhone, iPad або Android відразу в двох магазинах — App Store і Google Play.

Знаходити Android- програми пропонує і Yahoo, інша велика пошукова система. Як і «Яндекс.Пошук», він не зберігає додатка, а теж бере дані з офіційних магазинів. Через Yahoo можна відправити посилання на скачування, відсканувати QR- код або перейти безпосередньо в Google Play або App Store.

До типу «інтелектуальних» пошукових систем по додатках варто віднести Quixey. Він дозволяє вводити запити на природній мові: наприклад, games for 3 year old(ігри для трирічних) або find a taxi cab in Los Angeles(знайти таксі в Лос-Анджелесі). З російською мовою Quixey справляється, але видає мало пропозицій. Quixey теж не розміщує програми, а шукає по Google Play, iOS, Facebook, розширенням для браузерів Firefox і Chrome, BlackBerry, Windows Phone і іншим магазинам.

Пошукова система AppBrain по функціях схожа c Google Play, але відрізняється тоншими налаштуваннями пошуку. Приміром, можна відфільтрувати програми по убуванню ціни, даті оновлення, популярності в окремих країнах або вибрати ті, які підтримують App2SD(для перенесення на карту пам’яті).

Якщо ви хочете гойдати програми прямо із смартфону, то в цьому плані безумовним лідером є Appsfire, яким користується більше 7 мільйонів чоловік. Можна не встановлювати, але і управляти додатками, дивитися, які з них вважають за краще друзі, завантажувати «додаток дня» від Amazon Appstore. Інші особливості Appsfire — персональні рекомендації, що самі, що обговорюються в Twitter і блогосфері, а також ради з програм від знаменитостей.

Деякі з пошукових систем зручні для розробників. Наприклад, GetJar не лише розміщує, але і допомагає просуванню програм. Досить сказати, що всесвітньо відома аркада Angry Birds спочатку з’явилася саме тут, а не в Android Market. Пускає GetJar тільки безкоштовні застосування. Є присутньою соціальна складова: зайти через Facebook, можна подивитися, що гойдають друзі.

SlideME — другий за популярністю магазин для творців Android- програм. Тут також є процес відбору, але не такий строгий, як в Amazon.

Нарешті, через MOBANGO можна шукати і поширювати свої власні застосування багатьох платформах: Android, Java/J2ME, Symbian, BlackBerry, Windows Mobile і іншим.

Comments are closed.