Смартфон Nexus 4 виявився потужним і доступним

Знову наближається зима — і знову Google випускає еталонний смартфон з серії Nexus з найсвіжішою версією Android. Чим четвертий по рахунку «гуглофон» відрізняється від попередніх «нексусов» і інших сучасних флагманських апаратів.

Десь з тиждень назад Google покликала американську IT- пресу на презентацію. Хоча в запрошеннях був лише загадковий слоган, «Ігровий майданчик відкритий», численні витоки давно трохи відкрили завісу таємничості : показати повинні були новий смартфон Nexus 4, 10-дюймовий планшетник від Samsung з супердисплеєм і наступну «дробову» версію Android, 4.2.

Із-за урагану «Сенди» презентацію на Манхеттене довелося відмінити, але Google все ж офіційно оголосила про нові пристрої, скромно, в офіційному блозі. На відміну від двох попередніх «нексусов», апарат 2012 року Google доручила робити не Samsung, а іншій корейській компанії, LG. Але, мабуть, взяла участь в дизайні — зовні Nexus 4 досить сильно нагадує попередника. В першу чергу схожість в закругленій формі верхнього і нижнього торців.

У апараті менше пластмаси — як і у попередніх двох версій iPhone, задня панель Nexus 4 зроблена з багатошарового міцного скла, під яким видима оригінальна текстура з блискіток. По периметру переднього краю апарату йде смужка з пластика, пофарбованого під металік. Екран діагоналлю 4,7 дюйми з дозволом HD 1280 на 768 точок, матрицю, швидше за все, виготовлена за технологією IPS.

Усередині у смартфону процесор Snapdragon S4 Pro від Qualcomm з чотирма ядрами і частотою 1,5 ГГц — версія, яка, за твердженням Google, є сьогодні найшвидшою на ринку. Оперативній пам’яті — 2 гігабайти, а ось вбудованою лише 8 або 16. Враховуючи, що тут немає слота для карт microSD, місця явно мало, особливо якщо записувати багато відео і зберігати на смартфоні музичну колекцію. Мабуть, в Google хочуть підштовхнути власників «гуглофонов» до використання своїх «хмарних» медіасервісів, ось тільки музична і відео-частина Google Play доступна далеко не в усіх країнах. І як бути з 8 гігабайтами нерозширюваної пам’яті, наприклад, росіянам?

Батарея смартфону дуже містка — 2100 мА*ч, причому заряджати її можна без дротів, просто поклавши на індукційне зарядне облаштування Wireless Charging Orb. Від одного заряду Nexus 4, як обіцяють в Google, може працювати 10 годин в режимі розмови. Американські оглядачі засмучуються, що смартфон не підтримує сучасні і швидкі 4G-сети LTE, тільки 3G. Для заокеанського ринку це серйозний недолік — передавати дані по LTE уміють і новий iPhone 5, і багато версій Samsung Galaxy S III, і Lumia 920 від Nokia з Windows Phone 8.

Nexus 4 оснащений 8-мегапиксельной основною камерою, якість зйомки якої, за словами журналістів, що познайомилися з апаратом, дуже високо — принаймні, помітно краще, ніж у попереднього «нексуса». У Google говорять, що при розробці особлива увага була приділена підвищенню якості знімків, зроблених в умовах слабкої освітленості. А нова програмна можливість Android 4.2 дозволить апарату знімати сферичні панорами, просто переміщаючи пристрій в різні боки. Фронтальна камера має дозвіл 1,3 мегапікселя.

У Google, мабуть, усвідомлюють слабкі сторони свого нового смартфону(невеликий об’єм пам’яті, відсутність LTE), а тому і ціну в США виставили дуже демократичну — 300 доларів без контракту за 8-гігабайтну модель і 350 за 16-гігабайтну. Рік тому Galaxy Nexus на момент виходу коштував більше 500 доларів, так що інтерес до доступнішої новинки, що стала, напевно буде великий.

Comments are closed.